Guido Geelen

teksten

Vazen met tuiten

Gemeente Museum Den Haag

groep expositie Vazen met tuiten

De gestapelde tulpenvaas bestaat uit drie losse segmenten die op verschillende manieren te rangschikken zijn.
De vaas is samengesteld uit een rechthoekig en twee vierkante segmenten met piramidevormige uiteinden. De segmenten zijn op verschillende plaatsen doorboord waarin glazen cilinders zijn geplaatst om de bloemen in te steken. De segmenten zijn gedecoreerd met transferprints met Oudhollandse motieven van molens en schepen, op sommige vlakken loopt de voorstelling over het gehele vlak, op andere lijkt het meer alsof een tegel is afgebeeld, inclusief de hoekornamenten. De transferprints zijn in twee of drie losse delen opgebracht, waardoor er een scheur over de voorstelling loopt. De gaten tonen aan de binnenzijde de rode kleikleur.

Guido Geelen maakte van 2002-2006 deel uit van de Tilburgse School, een samenwerkingsverband van vijf kunstenaars (naast Geelen: Paul van Dongen, Marc Mulders, Reinoud van Vught en Ronald Zuurmond) die allen de behoefte kenden om vandaag de dag te werken met ambachtelijke technieken als aquarel en olieverf, klei en brons of glas-in-lood. De vijf kunstenaars gingen uit van het materiaal en de techniek om zo oude tradities nieuw leven in te blazen. Sinds kort is een ieder weer zijn eigen weg gegaan.

Geelens werk kenmerkt zich door een zoeken naar de relatie tussen vrije en toegepaste kunst. Hij is een beeldhouwer die met plastische materialen werkt. In zijn werk liggen ambacht en industrie dicht bij elkaar, of beter gezegd: gaan moeiteloos in elkaar over. De met de hand gegoten objecten krijgen door de herhaling een industrieel karakter, terwijl de afgegoten, industrieel vervaardigde objecten een rustiek karakter uitstralen (Den Besten). SB