Guido Geelen

teksten

Samenwerking Guido Geelen en Piet Hein Eek

BOEK, Piet Hein Eek (pagina 347) Guido Geelen

Dit project, dat Eek samen met kunstenaar Guido Geelen uitvoert, lijkt een beetje op het samenwerkingsverband met zijn vrouw Jeanine (pagina 30 & 58) lang geleden. Guido gaat uiterst zorgvuldig te werk en concentreert zich op het kleinste detail, terwijl de ontwerper, gedwongen door de beperkingen van het productieproces, vaker keuzes moet maken. Voor dit project ontwikkelen ze speciale emballagesokkels waarop de beelden van Guido gepresenteerd en in vervoerd kunnen worden.
Hij ervaart de samenwerking met Guido als zeer verfrissend. Soms is hij bijna jaloers op de grote zorgvuldigheid waarmee Guido te werk gaat en zijn extreme aandacht voor detail die zichtbaar is tijdens het werkproces en in het eindproduct.

Eén van de dingen die beeldhouwers altijd fascineren, mijzelf daarbij inbegrepen, is de intieme relatie tussen sculptuur en sokkel. Brancusi (1876-1957) bijvoorbeeld, effende de weg voor Carl Andre, die tientallen jaren later sculptuur en sokkel samen liet smelten en deze zelfs reduceerde tof een metalen vloerplaat (1967) waar mensen overheen kunnen lopen. Een aantal jaren geleden ontwikkelde ik het plan om een sokkel voor een sculptuur te maken, die ook kon worden gebruikt als transportkist. Dan zouden er geen extra kosten voor verpakking en opslag mee gemoeid zijn. Op zich geen revolutionaire gedachte, maar dit was nog niet eerder vertoond in de kunstwereld. Als logisch gevolg daarvan, hoewel niet met opzet, klopt de verhouding tussen sculptuur en sokkel altijd, omdat de afmeting van de kist in rechtstreeks verband staan met die van de sculptuur, En omdat ik niet in de schoenen wilde gaan staan van de meubelmaker en vanwege het feit dat het een toegevoegde waarde had voor het concept om een goede ontwerper voor de sokkel te vragen, was de keuze snel gemaakt, ik vroeg Piet Hein Eek voor de klus.

Ik maak al jaren mijn eigen voetstukken en sokkels, ik weet precies wat ik wil en ik wilde graag samen met Piet Hein werken om nieuwe presentatie-oplossingen te vinden. Het was een verfrissende ervaring om gezamenlijk nieuwe Ideeën uit te diepen. Mensen maken altijd een onderscheid tussen kunst en ontwerp, maar onze partnerschap brengt deze werelden op een succesvolle manier samen en dit is goed ontvangen. We hebben dezelfde manier van denken en op basis van Piet Heins tekeningen, reageren we heel snel op elkaar. Details zijn voor ons beiden belangrijk.

Soms denk ik dat het voor hem moeilijk moet zijn om deze details te vertalen voor de eigenlijke makers, de medewerkers in zijn werkplaats. Ik heb de indruk dat ze niet altijd precies in de gaten hebben en voelen wat hij wil en het een verspilling van tijd en energie is om het goed te krijgen. Er gebeurt veel bij hem en er is veel afleiding en misschien zou het goed voor hem zijn, wanneer hij zichzelf meer tijd zou gunnen. Ik heb zeker tijd nodig om over mijn werk na te denken en om er, indien noodzakelijk, dingen aan te veranderen. Hij werkt door totdat hij bijna de deadline heeft bereikt, waardoor hij geen tijd meer heeft om veranderingen aan te brengen; ik denk echter wel dat hij een mens is die onder druk moet werken!

Zijn werk staat prachtig in verhouding tot traditie, wat voortvloeit uit zijn geweldige materiaalkennis. Hij is vindingrijk, duidelijk en precies. De samenwerking met Piet Hein is geweldig. Wij zitten volledig op dezelfde golflengte. Hij heeft genoeg aan een half woord. Snel en efficient worden de uiterste grenzen van het gestelde probleem besproken en worden er beslissingen genomen. Dit proces is niet alleen zeer inspirerend, maar de uitkomst is vooral groter dan de som der delen.