Guido Geelen

teksten

Monument Marietje Kessels onthuld

23 augustus 2001, De tilburgse Koerier

project Memorial for Marietje Kessels

De meest bekende meisjesnaam in Tilburg is, helaas, waarschijnlijk wel Marietje Kessels. Het meisje dat op 24 augustus 1900 vermoord werd gevonden in de voormalige Noordhoekse kerk. Een schokkende gebeurtenis, omdat bleek dat de elfjarige Marietje ook verkracht was. De moord op Marietje schokte het Tilburg van toen. Uit vele beurzen en spaarpotjes werd het benodigde geld bijeen gebracht om een bijdrage te kunnen leveren aan het grafmonument van Marietje op de begraafplaats aan de Bredaseweg.

Daarna was het lange tijd stil, al werd het verhaal van Marietje zeker in het begin van de vorige eeuw ais waarschuwing aan menig meisje verteld. In 1988 werd Marietjes dood weer aktueel, toen het boek 'Moordhoek' verscheen. Nooit werd echt duidelijk wie de moordenaarvan Marietje was. Tilburger Ed Schilders 'heropende' het onderzoek in zijn boek. Theatergroep 'Ons' wist met de voorstelling over Marietje Kessels ook buiten de regio de aandacht te richten op de gebeurtenissen rond dit Tilburgse meisje. Ook het Marietje Kessels-project, dat leerlingen uit de hoogste groepen van het basisonderwijs zelfverdediging en het daarbij noodzakelijke zelfbewustzijn bijbrengt, dankt haar naam aan Marietje.

Marietjes verhaal blijft leven. Dat was voor een aantal initiatiefnemers, waaronder drie moeders van jonge kinderen, de drijfveer om te streven naar de oprichting van een Marietje Kessels-monument. Een blijvend aandenken aan Marietje met een boodschap: 'ooit zal deze samenleving veilig zijn voor kinderen'. De sponsoring van het monument kostte ruim een jaar. Maar: op de 101-ste sterfdag van Marietje, op woensdag 22 augustus werd het
door Guido Geelen ontworpen monument officieel onthuld. In de wijk waar Marietje opgroeide, in de voormalige kloostertuin aan de Dionysiusstraat, staat nu een blijvend aandenken aan haar.

Het bronzen kunstwerk is gemaakt door Guido Geelen en bestaat uit vier objecten vol symboliek. Een hinkelpad, waarvan de vorm verwijst naar een plattegrond van de kerk; een haan als symbool van waakzaamheid; een omgevallen en in jute verpakte bidstoel en een tweede bidstoel aan het einde van het hinkelpad, waarover een voile stof gedrapeerd is en waarop aronskelken liggen.