Guido Geelen

teksten

Gruwelijk gedode Marietje krijgt na eeuw monument

23 augustus 2001, Volkskrant

project Memorial for Marietje Kessels

'Ooit zal deze samenleving veilig zijn voor kinderen', luidt de tekst aan het eind van Guido Geelens hinkelbaan, omgeven door een bronzen haan en twee beklede bidstoelen. De kunstwerken vormen een monument ter nagedachtenis van Marietje Kessels, het 11-jarige Tilburgse meisje dat werd verkracht en vermoord in de Noordhoekkerk. Het werd woensdag onthuld in de voormalige kloostertuin aan de Dionysi-usstraat, precies 101 jaar na de 'ongekende gruweldaad', zoals de kranten destijds kopten. "Van de zotte', vond buurtbewoonster Nicole van Wagenberg het dat Tilburg nog steeds geen monument had voor Marietje. Ze nam vorig jaar het initiatief en zamelde met enkele buren bijna een ton in. Ook de gemeente deed een duit in het zakje, waarna Guido Geelens de Tilburgse mythe in brons gestalte gaf.
Want ook na een eeuw wordt in Tilburg nog volop gesproken over de gruwelijke dood van de fabrikantendochter. Vorig jaar vonden enkele advocaten de oude processtukken terug. Maar ook na bestudering van de gerechtelijke dossiers konden zij geen dader aanwijzen. Destijds werd een huisschilder van de verkrachting en moord verdacht, maar vrijgesproken. Andere verdachten waren de koster en de pastoor. Hoogleraar volkscultuur Gerard Rooijakkers meent dat het niet oplossen van de spraakmakende moord heeft bijgedragen tot de mythevorming: 'Door de verhulling van de waarheid is de mythe nog steeds levend.' Veel theorie├źn deden en doen nog steeds de ronde.
Gisteren ging het gerucht dat in 2005 het testament van de pastoor openbaar wordt. Misschien dat dat een nieuw licht laat schijnen over de Tilburgse gruweldaad.