Guido Geelen

teksten

Kerst-Boom-Stal in Udens Museum voor Religieuze Kunst

10 december, Brabants Dagblad

groep expositie Kerst-Boom-Stal

In het Museum voor Religieuze Kunst in Uden is tot eind februari een bijzondere kerstboom te zien.
Eigenlijk een kerst-boom-stal, gemaakt door de kunstenaars Guido Geelen en Piet-Hein Eek. Een boom van titaniumstaal, volgehangen met grote glazen objecten. En die objecten blijken bij nader onderzoek samen een grote kerstgroep te vormen. Het kindje Jezus, een kribbe, Jozef en Maria, herders, compleet met de drie wijzen.
Tilburger Guido Geelen heeft er lang aan gewerkt, zegt hij. De boom had eigenlijk vol met brandende kaarsen moeten hangen, maar dat kreeg directeur Leon van Liebergen van het museum niet gedaan bij de brandweer. De geblazen glasobjecten zijn van binnenuit verzilverd. Geelen: „Verzilverd glas was vroeger het zilver voor de armelui.
De kerst-boom-stal is de eerste uit een serie van acht van Geelen en Eek, en de enige die in Nederland getoond wordt. Van Liebergen: „Het museum heeft dit kunstwerk aangekocht. Je moet weten dat katholieken vroeger alleen de kerststal kenden. Een kerstboom was heidens. Oorspronkelijk komt de kerstboom als fenomeen uit Duitsland. Het eeuwigdurende groene karakter ervan speelt mee in de verspreiding ervan."