Guido Geelen

teksten

Kerst-Boom-Stal

12 december - 7 februari 2010

groep expositie Kerst-Boom-Stal

zaterdag 12 december - 7 februari 2010

Guido Geelen - Piet Hein Eek Aankomende kerstperiode heeft het Museum voor Religieuze Kunst een primeur met de presentatie van de monumentale Kerst-Boom-Stal van beeldend kunstenaar Guido Geelen en meubelontwerper Piet Hein Eek. Zoals de titel van het werk suggereert, heeft het duo er voor gekozen om kerststal en kerstboom onder te brengen binnen één concept, samen te smeden tot één beeld: twintig, glas geblazen kerststalfiguren hangen aan de takken van een stalen boom tussen brandende kaarsen. Figuren en boom worden ondersteboven opgesteld. De uitschuifbare boom met een minimale hoogte van 2,6 meter staat met de punt op de vloer, de figuren hangen aan de takken met hun hoofd naar beneden. Ook in dit opzicht onderscheidt het werk zich van de klassieke boom en stal.
Anderzijds zijn de figuren ontleend aan een traditionele, middelgrote kerstgroep, die door de kunstenaar naar glas is omgezet en bewerkt. De binnenzijde van de beelden is van een zilverlaagje voorzien,
een verwijzing naar het, uit de volkskunst bekende 'armeluiszilver'. Deze relatie, dit spel met de traditie zal op de expositie worden doorgezet in de presentatie van
middeleeuwse kerstvoorstellingen en iconen uit de zestiende tot achttiende eeuw. Ook het 'armeluiszilver' zal niet ontbreken.
De Kerst-Boom-Stal van Guido Geelen en Piet Hein Eek is door het museum aangekocht met steun van de Provincie Noord-Brabant.