Guido Geelen

teksten

Erasmus Award

Daan Van Speybroeck

project Erasmus Award

Gevraagd een award te maken voor de Faculteit der Letteren Radboud Universiteit met de verbeelding van de Erasmustoren waar de faculteit in gehuisvest is, heeft Guido Geelen een boek, of beter hét boek, rechtop gezet en stevig gefundeerd in andere boeken of misschien wel in steeds dezelfde. Tegelijk heeft hij een beweeglijkheid aan het werk gegeven door het boek niet strak in witte klei op te trekken, maar juist door de afdrukken van zijn handen erin te laten zien. Meteen gaat het om boeken die vastgehouden worden, gelezen en bestudeerd, ja door de aanwezigheid van het handschrift van de kunstenaar, zelfs geschreven zijn. Het laboratoriumglas in het beeld verwerkt, kan evengoed verwijzen naar een inktpot als naar vaas voor bloemen te gebruiken – een vorm van triomf of bekroning van de studie. Aldus valt dit kunstwerk op diverse niveaus te lezen en te interpreteren.
De Erasmus award verwijst niet enkel visueel naar de vorm van het gebouw, samen met de Refter en de Universiteitsbibliotheek gelegen aan het Erasmusplein. Hij maakt eveneens een soort knipoog naar de naamgever aan het gebouw en het plein door te refereren aan de bekende gravure van Albrecht Dürer. Daarop liggen en staan op de voorgrond, naast Erasmus, een aantal boeken. Het kunstwerk van Guido Geelen varieert hierop.
Kortom, Guido Geelen zorgt voor een bijzondere award, net zoals de medewerker die een ervan in ontvangst zal mogen nemen eveneens iets exclusiefs en bijzonders, iets en onomstootbaars en ongezien heeft weten te presteren. En het feestelijke hiermee verbonden, het heuglijke eraan, vindt zijn uitdrukking in het goud waarmee de handgevormde klei bekleed werd. Dat de witte klei hier en daar nog onder het goud vandaan komt, wijst erop dat het niet om een ultieme bekroning op een afgerond geheel gaat, maar dat de geleverde prestatie een bijzonder moment in een oeuvre in volle ontwikkeling is.
Waar awards doorgaans uit een aantal identieke exemplaren bestaan, verschillen ze hier steeds enigszins van elkaar. De sporen van de handen, het handschrift waarmee ze zijn gemaakt hier bewust en uitdrukkelijk zichtbaar gehouden, zorgen voor subtiele variaties op en voor de eigenheid van ieder van de werken. Dit onderstreept eens te meer het unieke van de prestatie van wie deze award krijgt.