Guido Geelen

teksten

Bronzen evenbeeld voor Vrijheidseik Oisterwijk

24 juli, Brabants Dagblad (Alex van Lanen)

project Monument voor de herinnering aan de toekomst Oisterwijk

Met de plaatsing van een bronzen afgietsel van de voet van Vrijheidseik op de Lind, laat 'Oisterwijk 800' een tastbare herinnering na in het centrum.


Bezorgde blikken van voorbijgangers vallen op de Vrijheidseik op de Lind in Oisterwijk. Tot bijna een meter boven de grond is de boom deze zonnige maandagochtend ingesmeerd met een witte smurrie.


De eeuwenoude boom, de laatste levende Vrijheidseik in Nederland, heeft een roemrucht verleden. Drie jaar geleden was de eik inzet van een hoog oplopend conflict. Een tak brak af en beschadigde een kunstwerk, de gemeente besloot tot kap. Na tussenkomst van Oisterwijker Bert Klerks, die zich aan de boom vast dreigde te ketenen, mocht de Vrijheidseik toch blijven staan. Tegenwoordig schijnt hij het weer relatief goed te doen; experts denken dat hij nog decennialang meekan.


Daar doet die witte smurrie niets aan af, bezweert kunstenaar Guido Geelen. „De boom lijdt hier niks mee, aan het eind van de dag is er niets meer van te zien." De witte substantie is de eerste aanzet tot een kunstwerkmonument van de hand van Geelen. Dat wordt op 12 december (12-12-'12) op de Lind onthuld, ter herinnering aan het jubileumjaar Oisterwijk 800. De activiteiten van gisterochtend resulteren in een mal van de onderkant van de Vrijheidseik. Het uiteindelijke kunstwerk wordt een zeventig centimeter hoge bronzen kopie van de boom en wordt aan het andere uiteinde van het Oisterwijkse trouwlaantje geplaatst. De provincie heeft een subsidie van 23.900 euro toegekend, verder wordt het project betaald uit sponsoring.


Het 'Monument voor de herinnering aan de toekomst' bevat een container met brieven die schoolkinderen uit Oisterwijk, Moergestel en Heukelom eerder schreven aan de toekomst. Die worden over vijftig jaar geopend. Ook brieven van kinderen uit het asielzoekerscentrum en de Vlaamse 800-gemeenten Arendonk en Landen worden erin opgenomen. „Ik zocht naar iets typisch Oisterwijks", vertelt Geelen over zijn idee. „Al pratend met de mensen van Oisterwijk 800 kwam ik op het idee van een boom." Hij ziet een parallel tussen het Oisterwijkse kunstwerk en het kunstwerk tegen zinloos geweld in Tilburg, dat ook van zijn hand is. „Daarbij zorg ik als kunstenaar ook niet voor de inhoud, maar faciliteer ik alleen." De 'deksel' van het kunstwerk wordt gemaakt van een schijf van een eik die moest wijken voor de A58 bij Anneville. Voorzitter Paul Spapens van Oisterwijk 800: „We hebben samen met boswachter Frans Kapteijns op de Kampina gezocht naar een Oisterwijkse boom die geschikt is, maar die niet gevonden. De schijf willen we als het kunstwerk af is, schenken aan Bert Klerks. Om zo respect te betonen voor wat hij heeft gedaan voor de Vrijheidseik."